dimarts, 13 de maig del 2014

Via Lathin Brothers a Montrebei, paret de Catalunya (500m 6a/A1 o 7a, o 7b?)

Material: Joc de tascons, joc de friends, joc de microfriends, cintes llargues, un estrep (opcional).

Ressenya del Luichy
Feia molt temps que tenia ganes de tornar a Montrebei, sempre sem feia complicat trobar el moment i la persona adequada. Finalment va ser el Javi qui em va acompanyar, amb la excusa de que s’anul·lava la concentració amb el CTAC (Centre de tecnificació d’alpinisme de Catalunya) que teníem prevista als Alps, i que ell havia d’anar-hi per ajudar amb el refu Mas Carlets situat al mateix congost, vam decidir d’anar a passar-hi el cap de setmana, dissabte per fer la Latin i diumenge per improvisar algo i ajudar amb el refu, vam acabar passant el dia veient com saltaven els saltadors base i mirant com feien tota la peripècia de guardar el paracaigudes a la motxilla. Respecte a la via no se qui dels dos li tenia mes ganes, així que, anàvem motivats.

Vistes desde el prat
 Vam quedar el mateix dissabte a les 7 del mati amb la intenció de poder estar escalant a les 9, així agafar-s’ho amb calma i no arribar d’alt de nit (que il·lusos). Vam aparcar al prat, que s’accedeix per la carretera d’Ager. La aproximació fins la via es curta i molt còmoda si no fos  pels diversos arbustos que hi ha, però en total no son mes de 20 minuts de baixada suau. El peu de via no es molt evident però esta ben senyalitzat. 

Marca a peu de via
El primer tram de la via es un ressalt d’uns 15 metres de III grau que vam fer sense encordar-se per tal de començar guanyant la batalla contra el rellotge.

La primera tirada la varem fer empalmant els dos primers llargs amb un total de uns 50 metres de V+ i un pas mes a bloc a l’entrada que el graduen de 6a. Llargs de transició sense cap dificultat tècnica, això si, controlar amb el fregament de les cordes, 6 o 7 metres d’aleje i solucionat, xD.

Fissura del tercer llarg
El tercer llarg, 30m de V+. Fissura molt wapa, factible però mantinguda per a ser V, clar estem a Montrebei! Perfecta per acabar d’escalfar i preparar-se per al que ve.

Quart llarg, 40m de 6a com a mínim (a la ressenya fica V+). Els primers passos son per eixir d’un sostre amb bon canto però que tira enrere, desprès una fissura llarga molt bona i fàcil de protegir, i per acabar, de postres, uns passets per un petit sostre i de flanqueig fins arribar a la reunió, aquí els braços ja demanen un descans.

Vistes del quart llarg des de la reunió
Quint llarg, 55m de V, fàcil sense cap interès per destacar, vigilar amb el fregament de les cordes ja que la part final es un gran flanqueig d’uns 15 metres per una repisa còmoda fins arribar a la reunió.

Sext llarg, 40m de 6a, mes fàcil que algun dels quints, em de vigilar de no equivocar-nos, anar pendent de que ens em de desviar a l’esquerre abans d’entrar a la reunió per una laja evident i no continuar per una petita xemeneia.

Setè llarg, 30m de V+, altre llarg de transició sense cap misteri, una mica selvàtic, vigilar amb algun tram de roca descomposta. La reunió es evident baix la fissura del següent llarg.

Setè llarg
Vuitè llarg, 35m de 7a/A1, llarg mes wapo i estètic de tota la via, tot per fissura bona per a protegir. Al inici la roca no es del tot bona, cosa que et comença a posar al lloc, aquí entra en joc la concentració i la sang freda, de tant en tant trobem claus que ens ajuden a mantindre la calma. El pas dur es troba a uns quatre o cinc metres de la reunió, petits laterals amb peus fins. Factible de fer en lliure si tens bona resistència, i fàcil de superar amb artificial si els braços ja no donen mes de sí. Aquí un estrep ens pot servir de gran ajuda si anem escalant amb artificial.

Fissura de 7a o A1 al vuitè llarg

Vuitè llarg des de la reunió
Novena tirada, nosaltres empalmem els dos següents llargs, un total de uns 50m amb un primer pas de 6a i desprès una gran repisa per la qual flanquegem caminant sense cap problema. El fregament de les cordes aquí es important.

Onzè llarg, 40m de V+, primera part de fissura sense ningun pas complicat, desprès un petit flanqueig a l’esquerra amb una petita desgrimpada fins una laja (atenció amb el fregament de les cordes) que ens porta a la reunió evident baix de la fissura del següent llarg.

Dotzè llarg, 40m de A1 o 7a?, el que per a mi es el segon llarg mes wapo de la via, un altra fissura que impressiona nomes de veure-la des de baix. Es el torn de Javi que la intenta en lliure però que acaba fent la secció dura amb artificial. Tant ell com jo ens posem d’acord de que la dificultat d’aquest llarg no pot ser 7a com ens havien dit, per nosaltres molt mes dur, 7b?, no ho sabem.

Fissura de 7b?? o A1 al dotzè llarg
Tretzè llarg, 30m de 6a, llarg que va en diagonal, per a mi un dels bons també. Amb uns passos de placa finíssima al mig que et fan vibrar, desprès flanqueig amb canto però amb peus adherents. Tot això amb un pati interessant que t’accelera el cor. La reunió es evident i comoda.

Catorzè llarg, 30m de IV+, llarg de transició una mica selvàtic i de recorregut dispers entre blocs i sabines. Em d’anar a buscar la sabina gran per a fer la reunió, baix a l’esquerre de la xemeneia final.

Quinzè llarg, 35m de V, llarg interessant i d’estil clàssic que ens va tocar fer de nit, mes senzill del que sembla a primera vista, amb un començament de roca descomposta fins entrar-li a la xemeneia (amb canto) que es de roca excel·lent. Tot i que li vaig entrar una mica creuat i amb por (ja que era de nit) va acabar sent un dels millors llargs, també perquè posàvem fi a una jornada intensa d’unes 11 hores d’escalada. Ara si que sem guanyat el nom de tortuguitas team, xD.    

El descens es fa per la part est del congost. Primer em d’anar seguint la part de d’alt de les parets cap a la dreta uns 15 o 20 minuts fins trobar una mega fita d’un metre i mig que ens senyalitza la senda que va baixant sinuosament fins al prat. En total casi 1 hora per arribar al cotxe de nou. 

Javi al flanqueig del tretzè llarg
No hi ha mes fotos de la part de d'alt perquè s'ens va fer de nit, que raro....xD. Apa fins una altra aventura Montrebei!! Salut, força i muntanya!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada